نوروفیدبک چیست و چه کاربردی دارد؟

نوروفیدبک برای درمان بیش فعالی

به زبان ساده نوروفیدبک یک روش درمانی برای اختلالات عصبی و روانی با کمک خود مغز است. نوروفیدبک به فعالیت امواج مغزی نامنظم ناشی از الگوهای عصبی ناسازگار می‌پردازد. این درمان می‌تواند احساسات، افکار و رفتارها را به گونه‌ای تحت تاثیر قرار دهد؛ که می‌تواند ناراحت کننده یا ناتوان کننده باشد. در این مقاله از وب سایت دکتر طناز یوسفی به بررسی صفر تا صد نوروفیدبک می‌پردازیم. چه درباره این روش اطلاعاتی داشته باشید و چه نداشته باشید، این بلاگ برای شما مفید است.

نوروفیدبک برای چه کسانی مناسب است؟

نوروفیدبک می‌تواند برای هر فردی که رنج می‌برد، کاربردی باشد. این یک فرآیند آموزش مغز است که در آن فرد خودتنظیمی را از طریق بازخورد صوتی/دیداری در مورد فعالیت مغزی که روی صفحه نمایش داده می‌شود، یاد می‌گیرد. فعالیت عصبی توسط الکتروانسفالوگرام (EEG) از طریق الکترودهایی که به طور استراتژیک روی پوست سر قرار می‌گیرند اندازه گیری می‌شود.

نوروفیدبک برای کودکان

پس نوروفیدبک می‌تواند برای هر فردی که از اختلالات روانی و عصبی آسیب دیده‌ است، مفید باشد. اینکه شما به این تراپی نیاز دارید یا خیر، باید توسط متخصص عنوان شود. یک روانکاو خانم در تهران با سابقه کاری بالا می‌تواند راهنمای شما باشد.

نوروفیدبک چند جلسه است و چقدر زمان می برد؟

یک جلسه نوروفیدبک معمولاً بین 30 تا 60 دقیقه طول می‌کشد و معمولاً 30 تا 40 جلسه را شامل می‌شود. تعداد جلسات مورد نیاز فرد متفاوت است، اما به ندرت پیش می‌آید که فردی به بیش از 40 جلسه نیاز داشته باشد.

از نحوه عملکرد و درمان نوروفیدبک چه می دانیم؟

هنگامی که نورون‌ها فعال هستند، مغز الگوهایی از الکتریسیته تولید می‌کند که می‌تواند توسط EEG به شکل امواج مغزی دریافت شود. الکترودها به صورت استراتژیک روی پوست سر قرار می‌گیرند تا فعالیت الکتریکی تولید شده را اندازه گیری کنند. مغز امواج سریع و امواج آهسته (معروف به فرکانس) و همچنین امواج بلند یا امواج کوتاه (معروف به دامنه یا قدرت) تولید می‌کند. فرکانس با امواج در ثانیه یا هرتز (هرتز) اندازه گیری می‌شود.

مغز الگوهای امواج متفاوتی را برای هر حالت برانگیختگی نشان می‌دهد. وقتی وارد مراحل عمیق‌تر خواب می‌شویم، فرکانس امواج مغزی ما کند می‌شود در حالی که دامنه افزایش می‌یابد. کسی که در حال یادگیری چیزی جدید یا بسیار متمرکز است، امواج گاما را نشان می‌دهد که فرکانس بالاتری نسبت به آنچه در فعالیت‌های معمولی بیدار می‌بینید دارند.

هنگامی که امواج مغز بی نظم باشد، الگوهای امواج مغزی نامنظم خود را نشان می‌دهد. این بی نظمی‌ها برای مدت طولانی در شرایطی مانند صرع، اختلالات خواب، آسیب مغزی و پارکینسون شناخته شده است. در دهه های اخیر، دانشمندان علوم اعصاب در حال مطالعه الگوهای امواج مغزی افراد مبتلا به انواع شرایط عصبی و روانی بوده اند و الگوهای ناسازگار را به عنوان “اثر انگشت الکتریکی” ابداع کرده اند.

نوروفیدبک توسط چه کسی انجام می شود

آیا نوروفیدبک تاثیر دارد؟

بگذارید به صورت علمی و با منبع کافی به این سوال پاسخ دهیم:

در سال 2014، سازمان غذا و دارو (FDA) استفاده از EEG را به عنوان یک ابزار تشخیصی علاوه بر مصاحبه بالینی سنتی تأیید کرد. این بدان معناست که امواج مغزی به‌عنوان نشانگر زیستی شرایط بالینی فراتر از صرع و اختلالات خواب پذیرفته شده‌اند و می‌توان EEG را برای کمک به تشخیص و راهنمایی درمان بکار بست.

پس از تایید الگو، می‌توان درمان را برای هدف قرار دادن اثر انگشت الکتریکی خاص که در EEG نشان می‌دهد، طراحی کرد.

نورو فیدبک چگونه انجام می شود؟

در طول یک جلسه معمولی نوروفیدبک، به غیر از fMRI، روی یک صندلی با الکترودهای روی پوست سر خود می‌نشینید. این کاملا بدون درد است. این شبیه به استفاده پزشک از گوشی پزشکی برای گوش دادن به ضربان قلب شما است. و درست مانند قلب شما، مغز شما نیز می‌تواند آریتمی داشته باشد.

مرحله اول

درمانگر شما را از طریق برخی از فعالیت های ساده راهنمایی می‌کند؛ در حالی که EEG تکانه های الکتریکی را در مغز شما ثبت می‌کند. بسته به برنامه درمانی شما، ممکن است از شما خواسته شود که تصاویر را روی صفحه تماشا کنید، یک بازی ویدیویی انجام دهید یا به موسیقی گوش دهید.

نوروفیدبک چگونه انجام می شود

مرحله دوم

الکترودها بازخورد صوتی و بصری فوری در مورد فعالیت مغز شما ارائه می‌دهند.

به عنوان مثال، اگر در حال تماشای تصاویر روی صفحه هستید، زمانی که مغز شما الگوهای امواج مغزی مطلوبی تولید کند، صفحه نمایش روشن‌تر می‌شود. هنگامی که الگوهای امواج مغزی کمتر مطلوبی تولید می‌کند، صفحه نمایش کم نور می‌شود.

به همین ترتیب، یک اتاق انتظار پر سر و صدا پر از افرادی که در اطراف ایستاده‌اند روی صفحه نمایش داده می‌شود و شما یاد می‌گیرید که در فعالیت های مغزی شرکت کنید که باعث می‌شود صدا کاهش یابد و همه بنشینند و منظم شوند.

مرحله سوم

وقتی کسی یاد می‌گیرد که می‌تواند آنچه را که روی صفحه کامپیوتر می‌بیند را از طریق ذهن خود کنترل کند شگفت انگیز است. این بازخورد فوری به مغز شما کمک می‌کند تا یاد بگیرد که برای پاسخ دادن به تصویر روی صفحه چه کاری باید انجام دهد و بازخورد مثبت و منفی را مستقیماً به شما ارائه می‌دهد (فرایند یادگیری که به عنوان شرطی سازی عامل شناخته می‌شود).

با گذشت زمان، مغز شما متوجه می‌شود که چگونه الگوهای امواج مغزی مورد نظر را حفظ کند و تولید امواج ناخواسته را به حداقل برساند. روان درمانی تحلیلی یکی از متدهای اصلی است که می‌تواند در کنار نوروفیدبک مفید واقع شود.

نتیجه گیری

پیشرفت های فناوری در سال های اخیر این درمان را فردی تر و حتی قابل حمل تر کرده است. تکنیک های آموخته شده در طول نوروفیدبک را می‌توان زمانی که مشغول فعالیت های عادی و روزمره در محل کار، مدرسه یا خانه هستید، تمرین کرد. این تمرین به شما کمک می‌کند مغز خود را آموزش دهید تا در محیط‌هایی که بیشتر وقت خود را در آن می‌گذرانید، به شیوه‌ای سالم‌تر پاسخ دهد.

برای ارتباط با روانکاو و متخصص این حوزه کافی‌ست با شماره 09102248531 ارتباط بگیرید.

نوروفیدبک به تنظیم فعالیت مغز کمک می کند، که می تواند الگوهای افکار منفی، اضطراب و افسردگی را کاهش دهد. با این حال، به طور مستقیم افکار منفی را "درمان" نمی کند، اما نظم عاطفی بهتر و انعطاف پذیری ذهنی را در طول زمان ترویج می کند.

نوروفیدبک معمولاً توسط متخصصان دارای مجوز مانند روانشناسان، نوروتراپیست ها و سایر پزشکان آموزش دیده مراقبت های بهداشتی متخصص در عملکرد مغز و سلامت روان انجام می شود.

برای بیش فعالی (ADHD)، 20 الی 40 جلسه نوروفیدبک اغلب توصیه می شود. تعداد دقیق به پیشرفت فردی بستگی دارد و معمولاً پس از چندین جلسه بهبود قابل توجهی مشاهده می شود.

برای اوتیسم، نوروفیدبک معمولاً به 30 الی 60 جلسه نیاز دارد. مدت زمان بر اساس پاسخ‌دهی فرد و علائم خاصی که به آن توجه می‌شود، مانند تنظیم هیجانی و پردازش حسی متفاوت است.

نوروفیدبک عموماً با حداقل عوارض جانبی ایمن است که ممکن است شامل خستگی موقت، سردرد یا تغییرات خلقی باشد. اینها معمولاً خفیف هستند و با تطبیق مغز با تمرین کاهش می یابند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *